Att söka jobb kan vara en utmanande upplevelse, och kanske särskilt om man är nyanländ i Sverige. Det kan uppstå många frågor och funderingar när man ska söka jobb i ett nytt land; Hur fungerar den lokala arbetsmarknaden? Vilka företag kan jag arbeta på? Hur skriver jag mina ansökningshandlingar och förbereder mig inför intervju?
I detta blogginlägg ger vår karriärcoach Muna Osman några användbara tips och strategier till dig som längtar efter att få ditt första jobb i Sverige!
Vad kan man som nyanländ börja med när man vill söka jobb i Sverige?
När man är ny i Sverige är det först och främst viktigt att lära sig språket eftersom det ofta är nyckeln till att komma in i samhället. Därför är det bra att ansöka till SFI (svenska för invandrare). Genom att lära sig språket bättre kommer du sedan ha större möjligheter att ta kontakt med personer i svenska samhället och bilda ett eget nätverk. Detta nätverk kan på sikt öppna upp jobbmöjligheter för dig. En annan viktig aspekt är att göra en bedömning av tidigare utbildningar; Om du har avslutat en utbildning innan du kom till Sverige kan du nämligen få hjälp med att bedöma dina betyg, och på så vis få veta vad dina betyg motsvarar i det svenska utbildningssystemet.
Vilket stöd finns det för nyanlända som söker jobb i Sverige?
Det finns specifika resurser och stödprogram tillgängliga för nyanlända som söker jobb i Sverige – till exempel olika integrationsprogram via Arbetsförmedlingen, kommuner, nätverk eller föreningar. Här kan du få olika former av stöd; mottagningssamtal, samhällsorientering, information om mötesplatser och jobbcoachning i Rusta och Matcha. Stödet varierar beroende på var du bor – så sök upp information om vad som gäller i just din kommun. För att få ut så mycket som möjligt av dessa forum bör man försöka delta aktivt, visa nyfikenhet samt vara öppen för vägledning.
Hur lär man sig det svenska språket?
Språkkunskaper är både viktigt för att kunna kommunicera på en arbetsplats och för att kunna integreras in i det svenska samhället. Det finns olika vägar till att lära sig svenska språket bättre; man kan studera SFI (svenska för invandrare), anmäla sig till språkkurser hos olika organisationer såsom ABF, gå på språk-caféer eller skaffa en språk-kompis. Att delta och vara engagerad i dessa aktiviteter kan förbättra dina språkkunskaper och samtidigt öka dina möjligheter till att få jobb i Sverige.
Hur kan man skapa nya kontakter i Sverige?
Som nyanländ kan det vara bra att försöka skapa nya kontakter, eftersom dessa kontakter kan hjälpa dig in på arbetsmarknaden. Det kan vara personer i ditt närområde, som arbetar inom verksamheter där du bor eller som du träffar på offentliga mötesplatser (bibliotek, parker och mataffärer). Ett annat tips är att engagera sig i sociala forum – till exempel lokala föreningar (idrotts- och kulturaktiviteter) och digitala medieplattformar (Facebook-grupper och LinkedIn) för att få information om lediga jobb som du kan söka.
Vad ska man tänka på när man skriver CV och personligt brev?
Om du har arbetat eller studerat tidigare kan du skriva om dessa erfarenheter, och förklara vad du har lärt dig från dessa perioder. Försök att vara tydlig i ditt språk och berätta varför du tror du att du kan passa för jobbet. Lägg gärna in en bild på dig själv så arbetsgivaren ser vem det är som har skickat ansökan. Du kan vara berättigad att delta i Rusta och Matcha 2 – kontakta Arbetsförmedlingen för mer information. I programmet Rusta och Matcha får du bland annat hjälp att skapa proffsigt CV och personligt brev, intervjuträning och arbetsmarknadskunskap.
Hur kan Arbetsförmedlingen underlätta jobbsökningsprocessen för den som är nyanländ i Sverige?
Arbetsförmedlingen vill underlätta för människor att komma ut i jobb, därför har de tagit fram olika program som gör vägen ut i arbete snabbare. Är du intresserad av att gå ett sådant program, är det första du behöver göra att skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det är sedan dem som tar beslutet om du har rätt att delta i något av dessa program, så kontakta dem för mer information. Ett av de program som Arbetsförmedlingen har tagit fram heter Rusta och Matcha – där bland annat Arena Workforce finns som valbar leverantör.
Att söka jobb i Sverige
Sammanfattningsvis är vägen till få jobb i Sverige en utvecklande resa full av möjligheter! Genom att få kunskap om den svenska arbetsmarknaden, utveckla sina språkkunskaper och bygga upp ett eget nätverk kan du öka dina chanser till att få arbete. Kom ihåg att ta den hjälp och det stöd som finns omkring dig. Vi önskar dig stort lycka till på din resa mot nytt jobb i Sverige!
Kontakta oss gärna om du vill ha mer information och Rusta och Matcha!