En man sitter vid en dator, han har en mörkgrön skjorta på sig.

6 saker att tänka på när du söker jobb

När du söker ett nytt jobb är det viktigt att vara förberedd och göra en noggrann bedömning innan du skickar in din ansökan. Att hitta rätt roll handlar inte bara om att matcha din kompetens med kraven i annonsen, utan också om att se till att företaget passar dig. I denna artikel kommer vi att gå igenom 6 viktiga saker att tänka på när du ansöker om ett nytt jobb. Oavsett om det handlar om att anpassa ditt CV till tjänsten, förbereda dig inför intervjun eller läsa på om företaget, så kommer vi att gå igenom stegen för att öka dina chanser att få nya jobbet.  

Läs på om företaget och branschen 

När du överväger att söka ett jobb är det viktigt att förstå företagets och branschens nuvarande läge. Genom att göra en djupgående undersökning kan du få en bättre förståelse för företagets mål, värderingar och framtidsutsikter. Ta reda på vem som är företagets huvudkonkurrent och hur företaget positionerar sig på marknaden. Detta kommer inte bara att ge dig en klarare bild av vad som förväntas av dig, utan det kan också hjälpa dig att avgöra om företaget är en plats där du kan trivas och utvecklas. Att ha denna insikt kan också vara till nytta under intervjun när du kan visa din förståelse för företagets verksamhet och bransch. 

Kolla företagets webbplats och sociala medieplattformar för att se hur de kommunicerar och vilka värderingar de betonar. Om företaget värdesätter samarbete och innovation, se till att du kan visa exempel på när du har arbetat i team eller drivit igenom förändringar. Genom att visa att du delar företagets värderingar och kan bidra till dess kultur kan du öka dina chanser att bli en attraktiv kandidat ifall du söker jobb just där. 

Förstå arbetsbeskrivningen och kraven när du söker jobb 

Innan du skickar in din ansökan, se till att du förstår innehållet jobbannonsen och dess krav. Läs igenom den noggrant och markera de nyckelord och kvalifikationer som arbetsgivaren letar efter. Detta kommer att hjälpa dig att anpassa ditt CV och din ansökan för att tydligt visa hur din erfarenhet och färdigheter matchar vad som efterfrågas. Genom att anpassa din ansökan på detta sätt kan du öka chansen att bli uppmärksammad av rekryterare och arbetsgivare när du sökt jobbet. 

När du anpassar ditt CV och personliga brev till en specifik tjänst, se till att du betonar de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för rollen. Visa hur dina tidigare prestationer och erfarenheter kan bidra till att lösa de utmaningar och behov som företaget har. Använd konkreta exempel och mätbara resultat för att tydligt visa din potential och värde hos arbetsgivaren. Genom att göra detta kan du övertyga rekryterare att du är en stark kandidat som är väl rustad för den aktuella tjänsten.

Anpassa ditt CV och personliga brev 

När du förbereder din ansökan är det viktigt att tydligt visa upp de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för den specifika tjänsten. Använd konkreta exempel från ditt arbetsliv, studier eller volontärarbete för att visa upp dina kompetenser. Om jobbannonsen efterfrågar specifika färdigheter, se till att du tydligt visar hur du har använt dem i tidigare roller. Genom att visa att du har de nödvändiga färdigheterna och erfarenheterna kan du övertyga arbetsgivaren om att du är en passande kandidat för tjänsten. 

Kvinna sitter vid en dator. Hon har hijab och är klädd i en skjorta och väst.

Visa upp relevanta färdigheter och erfarenheter 

Att framhäva dina prestationer i ditt CV och personliga brev kan göra dig mer attraktiv för arbetsgivare. Se till att du tydligt beskriver dina framgångar och resultat i tidigare roller. Detta kan inkludera att öka försäljningen, förbättra kundnöjdheten eller leda framgångsrika projekt.  

Förutom att beskriva dina prestationer, se till att du också förklarar hur de kan vara relevanta för den specifika tjänsten hos den arbetsgivaren som du söker jobbet på. Visa hur dina tidigare framgångar kan överföras till den nya rollen och hur de kan bidra till att uppnå företagets mål och vision.  

Ett väldigt vanligt misstag när man skriver sitt CV eller personligt brev är att man har med alldeles för mycket irrelevant information som till exempel detaljerad information om familj eller irrelevanta fritidsintressen. Det är inte nödvändigt eller relevant. Ett bra tips är att ställa sig frågan vad man faktiskt vill att läsaren ska fokusera på? Har man med alldeles för mycket onödig information finns det stor risk att just det viktiga försvinner ur mängden. 

Förberedelser inför intervjun 

Att vara förberedd på vanliga intervjufrågor kan bidra till att du känner dig mer självsäker och övertygande under intervjun. Öva på att svara på frågor om din erfarenhet, dina styrkor och utvecklingsområden samt hur du har hanterat utmaningar i tidigare roller. Genom att ha väl genomtänkta svar på dessa frågor kan du övertyga intervjuaren om att du är en passande kandidat för tjänsten.  

Förutom att förbereda svar på vanliga intervjufrågor, se till att du också är beredd att diskutera specifika exempel och situationer från ditt arbetsliv. Använd konkreta exempel för att illustrera dina färdigheter och erfarenheter och visa hur de är relevanta för den aktuella rollen. Genom att vara väl förberedd på vanliga intervjufrågor kan du öka dina chanser att göra ett gott intryck under intervjun och övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet. 

Uppföljning efter jobbansökan 

Efter att du har skickat in din ansökan är det viktigt att följa upp med företaget för att visa ditt intresse och engagemang för rollen. Skicka ett mail till rekryteraren för att kolla statusen och berätta att den här tjänsten känns spännande för dig. Detta visar att du är engagerad och intresserad av tjänsten, vilket kan göra ett positivt intryck på arbetsgivaren. 

Om du inte har hört tillbaka från företaget inom den angivna tidsramen, kan det vara lämpligt att följa upp för att fråga om statusen för din ansökan. Detta kan göras via mejl men ring gärna upp rekryteraren för att visa hur intresserad du är för just denna tjänst. Genom att visa ditt engagemang kan du hålla dig främst i rekryterarens sinne och öka dina chanser att bli beaktad för tjänsten. Att följa upp efter jobbansökan visar att du är proaktiv och seriös i ditt jobbsökande, vilket kan göra dig till en minnesvärd kandidat för företaget. 

Detta ska du tänka på när du söker jobb! 

Genom att vara strategisk och noggrann i din ansökningsprocess kan du öka dina chanser till att hitta jobbet! Vi hoppas att denna artikel om ”6 viktiga saker att tänka på när du ansöker om ett nytt jobb” har hjälpt dig med din ansökan. På Arena Workforce stöttar vi arbetssökande genom programmet Rusta och matcha. I Rusta och Matcha får du hjälp att skapa bra och kvalitativa ansökningshandlingar, intervjutips och mycket mer. Ta gärna kontakt med oss så berättar vi mer.