Kvinna skriver en jobbansökan

6 tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden! 

Att skapa en minnesvärd jobbansökan kan vara viktigt i många rekryteringsprocesser, eftersom många sökande ofta vill åt samma position. Här kommer därför 6 konkreta tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden!

1. Anpassa din ansökan till jobbannonsen 

Visa att du har läst och förstått vad arbetsgivaren söker genom att anpassa din ansökan och ditt CV till specifika kvalifikationer och krav som nämns i annonsen. Detta visar att du är engagerad och tar jobbansökan på allvar – och inte skickar ett Copy Paste-brev till många olika annonser. 

2. Berätta din historia 

Ett tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden är att använda din jobbansökan som ett tillfälle att berätta om både din personliga och professionella historia. Vad är det som gör just dig unik och lämpad för den här positionen? Dela med dig av tidigare erfarenheter, prestationer och kompetenser som skiljer dig från andra sökande. Varför passar just du för denna position? Ställ dig själv frågan och reflektera över varför dina tidigare erfarenheter gör dig till en unik och passande kandidat! 

3. Visa din passion och entusiasm 

Många arbetsgivare letar inte bara efter kompetens och erfarenhet, utan även efter passion och engagemang. Visa i din ansökan att du brinner för det jobb som annonserats ut och att du är redo att göra ditt bästa för att bidra till företagets utveckling. Ett tips är att även visa upp kunskaper om just det specifika företaget du söker till. Det visar arbetsgivaren att du är seriös och gjort bra research. 

4. Använd en kreativ ansökningsmetod 

Kanske kan du använda en kreativ ansökningsmetod för att sticka ut ur mängden? Det kan vara allt från att skicka in en videoansökan eller skapa en digital portfolio, till att inkludera ett ovanligt referensbrev eller en handskriven notering i din ansökan. Ibland ger arbetsgivaren möjligheten att skicka in en videoansökan, överväg i så fall att spela in en sådan och skicka in. Det får troligtvis din jobbansökan att sticka ut ur mängden! 

Kvinna skriver jobbansökan utanför ett café.

5. Fokusera på kvalitet över kvantitet 

Istället för att skicka ut massor av likadana ansökningar (så kallade Copy Paste-brev), lägg din tid och energi på att skapa några få högkvalitativa ansökningar som verkligen sticker ut. Det är bättre att skicka in ett fåtal professionella och välarbetade ansökningar än att skicka in många halvdana och snabbt hopskrivna ansökningar.  

6. Be om feedback och följ upp 

Ett sista tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden; be om feedback från arbetsgivaren eller rekryteraren. Detta kan du göra efter att du har skickat in din ansökan. Det visar att du är intresserad och vill veta hur du kan förbättra dina ansökningsprocesser i framtiden. Dessutom, följ upp efter några veckor för att visa ditt fortsatta intresse för positionen. Detta får dig att bli än mer uppmärksammad som sökande! 

6 tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden! 

Detta vara våra 6 tips på hur du får din jobbansökan att sticka ut ur mängden! Att få din jobbansökan att sticka ut kräver lite extra tid och kreativitet, men det är oftast värt det i slutändan! 

Om du är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen kan du ha rätt till Rusta och Matcha som är en tjänst via Arbetsförmedlingen där Arena Workforce är valbar leverantör. Som deltagare i Rusta och Matcha får du stöttning med att komma ut i arbete eller studier. Kontakta oss för mer information!